فهرست محتوا:
کلمه رینیت به معنای “التهاب یا آلرژی بینی” است. بینی مایعی به نام موکوس تولید می کند. این مایع معمولاً رقیق و شفاف است. این ماده به دور نگه داشتن گرد و غبار، مواد مصنوعی و آلرژن ها از ریه ها کمک می کند. مخاط ذراتی مانند گرد و غبار و گرده و همچنین باکتری ها و ویروس ها را به دام می اندازد.
مخاط معمولاً از پشت گلو خارج می شود. شما بیشتر اوقات از این موضوع آگاه نیستید زیرا مقدار آن کم و رقیق است. هنگامی که بینی تحریک می شود، مخاط بیشتری تولید کند که غلیظ و زرد کم رنگ می شود. مخاط از جلوی بینی و همچنین از پشت شروع به جاری شدن کند. مواد موجود در مخاط پشت گلو را تحریک کرده و باعث سرفه شود. آبرریزش بینی زمانی رخ می دهد که مخاط بیشتری از پشت گلو خارج شود.
آلرژی بینی
از مهم ترین علائم آلرژی بینی می توان به عطسه و آبریزش بینی اشاره کرد. آلرژی بینی می تواند به دلایل مختلفی از جمله گرده گیاهان، حساسیت به پرز،و آلرژی به حیوانات و .. به وجود بیاید.
محرک ها یا آلرژن ها (موادی که واکنش آلرژیک را تحریک می کنند) موجب رینیت یا آلرژی بینی می شوند. سلول های بدن با ترشح هیستامین و سایر مواد شیمیایی به این محرک ها یا آلرژن ها واکنش نشان می دهند. رینیت اغلب یک بیماری موقتی است.
برای بسیاری از افراد پس از چند روز خود به خود از بین می رود. در برخی دیگر، به ویژه آنهایی که آلرژی دارند، رینیت می تواند یک مشکل مزمن باشد. مزمن یعنی تقریبا همیشه وجود دارد یا اغلب عود می کند. رینیت می تواند هفته ها تا ماه ها با قرار گرفتن در معرض آلرژن ادامه یابد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره رینیت آلرژیک، مقاله لینک شده را بخوانید.
علت آبریزش بینی
آلرژی بینی به دلیل حساسیت به گرده و مواد آلرژی زایی مانند گرد و خاک، فرد بیمار را دچار آبریزش بینی و عطسه های پی در پی می کند. سلول های بدن بیمار با ترشح هیستامین و سایر مواد شیمیایی به این محرک ها یا آلرژن ها واکنش نشان می دهند. آبریزش بینی اکثر مردم در صورت مواجهه با مواد آلرژی زا به راحتی و با داروهای بدون نیاز به نسخه درمان می شوند.
مواد آلرژی زایی که موجب حساسیت می شوند عبارتند از:
- گرده گل ها، درختان، علف ها و علف های هرز
- کنه های موجود در گرد و غبار خانگی
- موی حیواناتی مانند سگ و گربه
- گرد و غبار چوب، گرد و غبار آرد و لاتکس
- مصرف غذاهای تند و پر ادویه
- دود سیگار
- عطر
انواع آلرژی بینی
آلرژی بینی انواع مختلفی دارد:
رینیت آلرژیک
در اثر حساسیت به موادی به نام آلرژن ایجاد می شود.
رینیت آلرژیک فصلی
گاهی اوقات “تب یونجه” نامیده می شود. تب یونجه یک اصطلاح است. افراد مبتلا به تب یونجه دچار واکنش آلرژیک به گرده درختان، علف ها و علف های هرز هستند. چون این نوع رینیت عمدتاً در بهار و پاییز اتفاق می افتد، و این زمان هم وقت برداشت یونجه است، بدین سبب به آلرژی بینی فصلی تب یونجه هم می گویند.
رینیت آلرژیک مزمن
توسط آلرژن هایی ایجاد می شود که در تمام طول سال وجود دارند. علل اولیه این نوع رینیت، آلرژی به کنه های گرد و غبار، کپک، شوره حیوانات و بقایای سوسک است.
رینیت غیر آلرژیک
توسط آلرژن ها ایجاد نمی شود. دود، مواد شیمیایی یا سایر شرایط محیطی تحریک کننده ممکن است باعث رینیت غیر آلرژیک شود. تغییرات هورمونی، نقص های فیزیکی بینی (مانند انحراف تیغه بینی) و استفاده بیش از حد از اسپری های بینی نیز ممکن است باعث آن شود. گاهی اوقات داروها موجب آن می شوند. علت این نوع رینیت به خوبی شناخته نیست. اما در بیماران مبتلا به آسم غیر آلرژیک شایع است. علائم مشابه علائم آلرژی است.
آبریزش بینی ناشی از واکنش آلرژیک با آبریزش بینی غیر آلرژیکی متفاوت است. آبریزشی که ناشی از بروز آلرژی در فرد نباشد به علت مواردی مانند بسیار گرم یا سرد دمای هوا و رطوبت محیط ایجاد می شود.
آبریزش بینی غیر آلرژیکی در صورت سرماخوردگی، آنفلوآنزا و مواجهه با دود، مواد شیمیایی یا سایر شرایط محیطی تحریک کننده بروز می کند. تغییرات هورمونی، نقص های فیزیکی بینی (مانند انحراف تیغه بینی) و استفاده بیش از حد از قطره بینی نیز ممکن است موجب آبریزش بینی غیر آلرژیک شود. گاهی اوقات برخی داروها موجب ای عارضه می شوند. در بیماران مبتلا به آسم غیر آلرژی آبریزش بینی زیاد دیده می شود.
رینیت عفونی
شایع ترین نوع آلرژی بینی است. همچنین به عنوان سرماخوردگی معمولی یا عفونت تنفسی فوقانی (URI) شناخته می شود. سرماخوردگی زمانی اتفاق می افتد که ویروس سرماخوردگی در غشای مخاطی بینی و حفره های سینوسی قرار می گیرد و باعث عفونت می شود.
اگر افراد خانواده شخصی آلرژی داشته باشند یا دچار بیماری هایی مانند اگزما و آسم باشند، احتمال ابتلا به آلرژی در آن ها بالا می رود.
واکنش مخاط بینی و سلول های ایمنی موجود درآن در تماس با مواد حساسیت زا باعث واکنش ایمنی می شود که نتیجه آن ترشح موادی است که سبب سوزش، خارش بینی و عطسه می شود. این واکنش ایمنی معمولاً در افرادی با زمینه ارثی آلرژی بیش تر دیده می شود.
می تواند به صورت موروثی به فرزندان نیز منتقل شود و معمولاً فصلی ،یا دایمی می باشد. آلرژی بینی در کودکان اغلب نسبت به مواد حساسیت زا داخل منزل و حیوانات خانگی به وجود می آید. در صورتیکه این آلرژی به موقع درمان نشود، می تواند موجب به وجود آمدن مشکلات بزرگ تری شود.
علائم آلرژی بینی
علائم رایج آلرژی بینی شبیه سرماخوردگی است، این علائم عبارتند از:
- عطسه کردن
- خارش بینی
- آبریزش یا کیپ شدن بینی
- خارش، قرمزی و آبریزش چشم
- سرفه
- خارش سقف دهان
این نشانه ها در عرض چند دقیقه پس از تماس با چیزی که به ماده حساسیت زا نمایان می شوند. در ادامه به 5 مورد از نشانه های آلرژی بینی که می بایست جدی گرفته شوند بررسی می نماییم:
کیپ شدن بینی هنگام آلرژی بینی
از متداول ترین نشانه های آن می توان به آبریزش بینی اشاره نمود. بهترین راه برای برطرف کردن این عارضه تشخیص علت آلرژی و سپس درمان آن توسط متخصص آلرژی می باشد.
پس از شناخت علت آلرژی بهتر است تا جای ممکن از ماده آلرژی زا دور بمانید. اگر نمی دانید چه چیزی موجب فعال کردن آلرژی و تشدید آن می شود، یک فوق تخصص آلرژی می تواند شما را در تشخیص بهتر راهنمایی کند.
اگرچه دوری از برخی مواد آلرژی زا دشوار به نظر می رسد، اما می توان با مصرف برخی از داروها تا حد زیادی عوارض آلرژی بینی را کاهش داد.
به طور مثال در صورتیکه گرده گیاهان باعث تشدید حساسیت شما می شود، بهتر است هنگام گرده افشانی گیاهان تا حد ممکن از خانه خارج نشوید. همچنین زمانیکه علت آلرژی بینی حساسیت به حیوانات می باشد، بهتر است ان حیوان از منزل شما خارج شود و پس از بازی با آنها دست ها را شسته و لباس خود را عوض نمایید.
برای پیشگیری و درمان آسم و انواع آلرژی نیاز است علائم آن را به خوبی بشناسید و به کلینیک درمان آلرژی معتبر مراجعه نمایید. کلینیک آلرژی صبا، یک مرکز درمان آلرژی در تهران خوب و مجهز می باشد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیش تر با شماره تلفن ۰۲۱۸۶۰۵۲۴۷۲تماس حاصل نمایید.
فشار سینوس
سینوس ها حفره هایی هستند که در پشت سر، گونه ها و چشم ها قرار دارند. زمانیکه مخاط در داخل بینی با علت آلرژی جمع می شوند، به این حفره ها فشار آورده و باعث ایجاد درد در ناحیه سینوس ها می شود.
شما می توانید با قرار دادن حوله گرم بر روی صورت خود و شستشوی بینی تا حد زیادی از این فشار بکاهید. همچنین استفاده از اسپری آب نمک هم می تواند تأثیر بسزایی بر روی روند بهبود شما داشته باشد. درصورتیکه بیش از یک هفته علائمی مبنی بر درد و فشار سینوس داشتید، به پزشک متخصص آلرژی مراجعه نمایید.
عطسه هنگام آلرژی بینی
در برخی افراد مبتلا به آلرژی بینی تعداد عطسه ها به حدی زیاد می شود که کنترل آنها غیر ممکن شده و فرد را از فعالیت های روزمره باز می دارد. در صورتیکه با وجود دور ماندن از ماده آلرژی باز هم تعداد این عطسه ها به طور محسوسی زیاد باشد، متخصص آلرژی برای شما انتی هیستامین با دوز مشخص تجویز می نماید.
خارش چشم
خارش چشم و آبریزش آن از دیگر علائم آلرژی بینی می باشد. با آنکه آلرژی با علائم و نشانه هایی می باشد، اما برخی از عوارض همچون مشکلات بینایی و تاری دید مربوط به آلرژی بینی نمی باشند. به طور مشابه دوری از ماده آلرژی زا در حل این عارضه یکی از مهم ترین راه های پیشگیری است.
ترشح پشت حلق در آلرژی بینی
برخی اوقات ترشح پشت حلق ممکن است بدون آنکه متوجه آن شویم به داخل گلو ریخته شود. در صورتیکه مخاط بینی بیش از اندازه شود، موجب ترشح آنها به پشت حلق می شود.
علاوه بر آنکه دوری از ماده آلرژی زا موجب بهبود این عارضه می شود، استفاده از غذاها و مایعات گرم و همچنین مصرف اسپری آب نمک تا حد زیادی می تواند کمک کننده باشد.
درمان آلرژی بینی
اولین و بهترین گزینه این است که از تماس با موادی که باعث ایجاد حساسیت بینی شما می شوند (آلرژن ها) خودداری کنید. هنگامی که پیشگیری کافی نیست، از داروهای بدون نسخه یا نسخه ای استفاده کنید:
آنتی هیستامین ها به صورت خوراکی یا اسپری بینی مصرف می شوند. آنها می توانند عطسه و خارش بینی و چشم را تسکین دهند. همچنین آبریزش بینی و تا حدی گرفتگی بینی را کاهش می دهند.
ضد احتقان ها به صورت خوراکی یا به صورت اسپری یا قطره بینی مصرف می شوند. آنها به کوچک شدن پوشش مجرای بینی کمک می کنند که گرفتگی بینی را از بین می برد. این قطره ها و اسپری های بینی باید کوتاه مدت مصرف شوند.
کورتیکواستروئیدهای بینی به شکل اسپری بینی استفاده می شود. آنها التهاب بینی را کاهش می دهند و واکنش های آلرژیک را مسدود می کنند. کورتیکواستروئیدهاموثرترین نوع دارویی برای رینیت آلرژیک هستند. زیرا می توانند همه علائم از جمله گرفتگی بینی را کاهش دهند. کورتیکواستروئیدهای بینی عوارض جانبی کمی دارند.
آنتاگونیست های گیرنده لکوترین مانع از عملکرد پیام رسان های شیمیایی مهم به غیر از هیستامین می شوند که در واکنش های آلرژیک دخیل هستند.
کرومولین سدیم یک اسپری بینی است که از انتشار مواد شیمیایی که موجب علائم آلرژی می شوند، از جمله هیستامین و لکوترین ها جلوگیری می کند. این دارو عوارض کمی دارد، اما باید آن را چهار بار در روز مصرف کنید.
بسیاری از افراد مبتلا به آلرژی با داروها تسکین کامل پیدا نمی کنند. آنها ممکن است کاندیدای ایمونوتراپی باشند. ایمونوتراپی یک درمان طولانی مدت است که می تواند به پیشگیری یا کاهش شدت واکنش های آلرژیک و تغییر سیر بیماری آلرژیک با اصلاح پاسخ ایمنی بدن به آلرژن ها کمک کند. برای کسب اطلاعات کامل درباره درمان آلرژی بینی پیشنهاد می کنیم مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.
داروی ضد آبریزش بینی
آبریزش بینی ساده را می توان به راحتی با داروهای بدون نیاز به نسخه (OTC) درمان کرد. تا جای ممکن سعی کنید از مواردی که موجب بروز آلرژی در شما می شود دوری کنید. در صورت بروز آبریزش بینی یک پزشک داروساز مشغول در داروخانه می تواند داروهای زیر را به شما تجویز کند:
- انواع آنتی هیستامین ها
- اسپری یا قطره های ضد گرفتگی بینی (برای کودکان زیر شش سال ممنوع است)
- محلول های آب-نمکی برای شستشوی داخل بینی
می توان این داروها را بدون نسخه مصرف کرد، اما اگر آبریزش بینی بیش از یک هفته طول بکشد باید مصرف این داروها قطع و علت حساسیت فرد بررسی شود.
داروی آبریزش بینی کودکان
همه بچه ها در طول زندگی دچار آبریزش بینی می شوند که می تواند علل مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال، آبریزش بینی ممکن است در برخی بچه ها به مدت کوتاهی باقی بماند و در برخی دیگر طولانی شود. رنگ ترشحات بینی نیز می تواند متفاوت باشد.
در برخی موارد که ترشحات بینی کودک شفاف است و زمان آن نیز طولانی شده است باید به پزشک مراجعه کنید تا علت آبریزش و حساسیت مشخص شود. پس از مشخص شدن علت اصلی آلرژی پزشک دارو و یک سری دستورالعمل هایی به شما می دهد که باید آن ها را رعایت کنید تا علائم آلرژی بچه عود نکند. داروی آبریزش بینی کودکان شامل مواردی مانند فنیل افرین، سودوافدرین دیفن هیدرامین و کربینوکسامین هستند که به باز کردن و خشک شدن مجاری بینی کمک می کنند.
اگر کودک شما دچار آبریزش بینی آلرژیک است از ملافه ها و پتو ضد حساسیت استفاده کنید و ملافه های او را به طور مرتب در دمای 60 درجه سانتیگراد و بالاتر بشویید. اگر حیوان خانگی دارید آن را جایی دور از بچه نگه دارید تا موی حیوان دچار شدت گرفتن علائم آلرژی و آبریزش بینی کودک نشود. با تهویه مناسب هوای خانه را خشک و بدون رطوبت نگه دارید تا حساسیت مخاط بینی کودک کمتر شود.
عوارض جانبی داروی آلرژی بینی کودکان
داروهای آبریزش بینی کودکان معمولا عوارضی ندارند اما ممکن است برخی کودکان را بیش فعال یا هایپر کنند. عوارض جانبی دیگری که کمتر در کودکان شایع هستند عبارتند از دل درد، سردرد و سرگیجه.
درمان آبریزش بینی بزرگسالان
داروهایی مانند آنتی بیوتیک برای درمان آبریزش بینی ناشی از آلرژی مناسب نیستند. بهترین درمان آبریزش بینی بزرگسالان رعایت موارد زیر است:
- مصرف مایعات زیاد خصوصا آب
- استفاده از اسپری های آب-نمکی یا شستشو با آب نمک رقیق
- استفاده از دستگاه تصفیه هوا
- دوری از مواد آلرژی زا
برای اینکه حساسیت شما عود نکند در صبح زود و در روزهای بادی که گرده های معلق در هوا زیاد هستند در خانه بمانید. در فصول آلرژی (بهار و پائیز) پنجره ها را باز نکنید و تا حد امکان از تهویه هوا استفاده کنید.
اگر در فضای باز کار می کنید حتما ماسک بزنید. اگر به موی حیوانات آلرژی دارید از تماس با گربه و سگ خودداری کنید.
اسپری های استروئیدی بینی و آنتی هیستامین های خوراکی در صورت شدت گرفتن آبریزش بینی ناشی از آلرژی به شما کمک می کنند تا شدت آن را کنترل کنید. اگر با این داروها نیز خوب نشدید باید آزمایش و تست های مخصوص آلرژی بدهید تا علت دقیق آلرژی شما مشخص شود.
نتیجه گیری
برای درمان آلرژی بینی، اولین قدم کشف ماده آلرژی زا می باشد. تست حساسیت که توسط پزشک متخصص آلرژی انجام می شود می تواند شما را در کشف و بررسی علت آلرژی شما راهکار مناسبی باشد. اگر آلرژی خود را بشناسید، بسیار راحت تر می توانید روشهای مقابله و درمان آن را پیش بگیرید. شما می توانید با مراجعه به کلینیک آلرژی خود از شر عوارض کلافه کننده آلرژی بینی خلاص شوید.