فهرست محتوا:
بیماری های مرتبط با آلرژی یکی از شایع ترین بیماری های مزمن جهان است. افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با آلرژی هستند. اگزما، کهیر، آسم و آلرژی های مرتبط با مواد غذایی از انواع مختلف بیماری های آلرژیکی هستند.
واکنش های آلرژیکی مرتبط پاسخ با سیستم ایمنی بدن هنگام مواجهه با ماده آلرژی زا است. مثلا فردی که آلرژی دارد وقتی در معرض یک ماده بی ضرر مانند گرد و غبار، کپک یا گرده قرار می گیرد، سیستم ایمنی اش با تولید آنتی بادی های حمله کننده به ماده حساسیت زا بیش از حد واکنش نشان می دهد. آلرژِی می تواند شامل علائم خس خس سینه، خارش، آبریزش بینی، یا خارش و آبریزش چشم شود.
بیشتر بخوانید: بهترین مرکز درمان آلرژی در تهران
علائم آلرژی شدید چیست؟
علائم آلرژی شدید در افراد مختلف متفاوت است. موارد زیر شایع ترین علائم بیماری های مرتبط با آلرژی هستند:
- خارش و کهیر در بیشتر قسمت های بدن
- گر گرفتگی
- تورم گلو و زبان یا گرفتگی گلو
- مشکل در تنفس یا تنگی نفس
- سرگیجه
- سردرد
- درد یا گرفتگی عضلانی
- حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
- شوک شدن
- از دست دادن هوشیاری
- احساس سبکی سر
- اضطراب
- ضربان قلب غیر طبیعی (خیلی سریع یا خیلی آهسته)
آلرژی فصلی
ابتلا به آلرژی فصلی شبیه سرماخوردگی است. در طول فصل آلرژی که معمولا بهار و پاییز است، بافت های پوشاننده بینی ملتهب شده و موجب ایجاد احساس گرفتگی می شوند.
بیشتر بخوانید: تست آلرژی چیست؟
علائم آلرژی فصلی
برخی علائم دیگر این آلرژی شامل موارد زیر است:
- عطسه
- آبریزش بینی
- خارش گلو
- قرمزی و خارش چشم
آسم
بیمار مبتلا به آسم هنگام بروز آلرژی، راه های حامل هوا به داخل و خارج از ریه اش دچار اختلال می شوند. علائم آسم از فردی به فرد دیگر متفاوت است، رایج ترین علائم آسم سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس، گرفتگی قفسه سینه، یا تولید بیش از حد مخاط در فرد بیمار است.
هر کسی ممکن است به آسم مبتلا شود. احتمال بروز این بیماری در کودکان در سن 5 سالگی و در بزرگسالان در 30 سالگی بیشتر است. برخی موارد احتمال ابتلا به آسم را افزایش می دهند. مثلا اگر یکی از والدین شما مبتلا به آسم باشد، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر خواهد بود. احتمال ابتلا به آسم افراد مبتلا به آلرژی فصلی نیز بالا است.
بیشتر بخوانید: روش های درمان آسم
اگزما یک بیماری مرتبط با آلرژی
به نظر می رسد که اگزما یک بیماری آلرژی ارثی است که موجب التهاب پوست مزمن می شود. علائم این بیماری همراه با قرمزی، ادم، تاول، پوسته پوسته شدن، و خارش شدید است. بیشتر این عارضه ها در چین های مفاصل (مانند آرنج و زانو) و پوست صورت و بدن نمایان می شود. خارش زیاد پوست توسط فرد مبتلا ممکن است موجب خونریزی و عفونت شود.
کهیر
در این آلرژی جوش های قرمز برجسته با اندازه های مختلف روی سطح پوست ایجاد می شوند. کهیر اغلب همراه با خارش است. کهیر اذیت کننده است، اما خطر خاصی ندارد و خود به خود برطرف می شود.
بسیاری از موارد آلرژی زا می توانند موجب کهیر شوند. برخی از موارد آلرژی زا عبارتند از:
- داروها
- غذاها (مانند انواع توت ها، صدف، ماهی، آجیل، تخم مرغ و شیر)
- گرده گل
- استرس
- قرار گرفتن در معرض آب، نور خورشید، سرما یا گرما
- نیش حشرات
- موی حیوانات
آنافیلاکسی یکی از بیماری های ناشی از آلرژی
نوعی واکنش آلرژی حاد سیستم ایمنی بدن است. آنافیلاکسی زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن یک ماده را به عنوان یک تهدید برای بدن تشخیص دهد. بنابراین، هنگامی که دوباره با این ماده روبرو شود یک واکنش ناگهانی و شدید رخ می دهد.
در حین آنافیلاکسی سیستم ایمنی آنتی بادی آزاد می کند. این باعث انقباض عضلانی و انقباض راه های تنفس فرد و در ادامه منجر به خس خس سینه، مشکل در تنفس و علائم گوارشی مانند دل درد، استفراغ، اسهال و گرفتگی عضلات می شود. این آنتی بادی ها موجب گشاد شدن رگ های خونی و کاهس فشار خون می شوند که در نتیجه یک مایعی به کیسه های هوایی ریه نشت می کند و موجب ادم ریوی می شود.
بیشتر بخوانید: شوک آنافلاکسی
معمولا آنافیلاکسی همراه با کهیر و آنژیوادم (کهیر روی لب ها، پلک ها، گلو) نیز می باشد. آنژیوادم می تواند به قدری شدید باشد که موجب انسداد راه های تنفسی شود. اگرچه آنافیلاکسی به ندرت رخ می دهد، اما یک تهدید جدی است که می تواند زندگی فرد را به خطر بیاندازد.
چگونه یک فرد درگیر بیماری های مرتبط با آلرژی می شود؟
مواد آلرژی زا از طریق تنفس، مواد خوراکی یا سطح پوست وارد بدن فرد می شوند. واکنش های آلرژیک رایج، مانند آلرژی فصلی، انواع خاصی از آسم و کهیر هستند. هنگامی که یک فرد مستعد به بیماری های مرتبط با آلرژی در معرض یک ماده آلرژی زا قرار می گیرد، بدن اش شروع به تولید مقدار زیادی آنتی بادی می کند که در مواجهه بعدی با همان ماده واکنش آلرژیکی اتفاق میافتد. علائم بیماری های مرتبط با آلرژی بسته به نوع و میزان ماده آلرژی زا و حساسیت سیستم ایمنی فرد در مواجهه با آن متفاوت خواهد بود.
آیا آلرژی خطرناک است؟
هر بیماری اگر درمان نشود و مزمن شود خطرناک است. بیماری های مرتبط با آلرژی نیز در صورتیکه به موقع درمان نشوند ممکن است فرد را درگیر عوارض جانبی شدید و طولانی مدتی کند. پس در صورت مشاهده هر گونه علائم آلرژی به دکتر متخصص مراجعه کنید. کنترل بیماری های مرتبط با آلرژی در کودکان بسیار مهم است و اگر جدی گرفته نشود ممکن است کودک را تا آخر عمر درگیر عوارض این بیماری ها کند.
نتیجه گیری
مواد آلرژی زا می توانند هر فرد را بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت و نژاد درگیر بیماری های مرتبط با آلرژی کند. به طور کلی، آلرژی در کودکان بیشتر دیده می شود. بدون توجه به این که اولین بار کی فرد درگیر بیماری شده است این عارضه ممکن است بعد از چندین سال بهبودی دوباره عود کند. هورمون ها، استرس، دود، عطر، یا محرک های محیطی نیز در ایجاد یا شدت آلرژی نقش دارند.
در صورت بروز آلرژی این عارضه را سرسری نگیرید و در اسرع وقت به یک کلینیک معتبر آسم و آلرژی مراجعه کنید تا قبل از مزمن شدن بتوانید این بیماری ها را کنترل کنید. کلینیک صبا انواع خدمات بیماری های مرتبط با آلرژی را به مراجعین خود ارائه می دهد.