فهرست محتوا:
تاثیر سینوزیت بر آسم یکی از موضوعات مهمی است که افرادی که مبتلا به آسم هستند میخواهند در مورد آن بدانند. در این باره باید بگوییم که ممکن است افراد دارای سینوزیت دچار ابتلا به آسن شوند و همچنین آسم ممکن است به سینوزیت منجر شود. در ادامه این مقاله در موردارتباط آسم و سینوزیت بیشتر توضیح داده شده است.
بیشتر بخوانی: آسم عصبی
چه ارتباطی بین آسم و سینوزیت وجود دارد؟
از آنجایی که آسم بیماری است که در مجاری تنفسی باعث ایجاد التهاب میشود و با علائمی مانند تنگی نفس، سرفه و غیره همراه است. این بیماری باعث ملتهب شدن و تورم اطراف مجاری تنفسی میشود که به تشدید علائم آسم منجر میشود. سینوزیت بیماری مربوط به سینوسهای پارانازال در اطراف گونه و چشمها است که این بیماری باعث عفونت یا التهاب این سینوسها میشود.
این عفونتهای مزمن سینوزیتی باعث تشدید علائم آسم در فرد میشوند. بنابراین، این دو بیماری باهم تداخل دارند و باعث سختی در تنفس و تشدید علائم بیماری آسم میشوند. همچنین ممکن است افرادی که به آسم و سینوزیت مبتلا هستند در خواب آنها نیز اختلال ایجاد شود.
عوارض سینوزیت در افرادی که آسم دارند
افرادی که هر دو بیماری آسم و سینوزیت را باهم دارند به عوارض و علائم شدیدتری دچار هستند. در ادامه در مورد این عوارض گفته شده است:
- تورم و التهاب بیشتر و شدیدتر مجاری تنفسی
- تنگی نفس شدید
- سرفه شدید و خلط زیاد
- خطر افزایش عفونتهای تنفسی
- به تعویق انداختن بهبودی بیماری آسم
- افراد دچار بیماری آسم، درمان سینوزیت در آنها سختتر است
باید بگوییم که سینوزیت همراه با بیماری آسم در خانمها بیشتر از آقایان اتفاق میافتد. همچنین افراد با پوست روشن نیز نسبت به افراد دیگر بیشتر در معرض ابتلا به هر دو بیماری هستند. همچنین افرادی که مبتلا به رفلاکس معده هستند و کسانی که سیگار میکشند نیز در معرض شدید ابتلا به هر دو بیماری قرار دارند.
بیشتر بخوانید: آسم در کودکان
تفاوت سینوزیت و آسم چیست؟
هر دو بیماری بر روی مجاری تنفسی اثر میگذارند اما تفاوت هایی در بافت هدف و علائم خود دارند. یکی از تفاوتهای اصلی بین بیماری آسم و سینوزیت این است که، سینوزیت باعث التهاب و عفونت سینوسهای صورت است. در صورتی که آسم باعث التهاب در مجاری تنفسی، تورم و تنگی نفس میشود. از طرفی هر دو بیماری در ناحیه ای که بر روی آن تاثیر میگذارند متفاوت است. سینوزیت بر روی سینوسها اثر میگذارد در حالی که آسم بر روی مجاری هوایی که از بینی شروع شده و تا ریه ادامه دارد، تاثیر میگذارد.
در مورد علائم این دو بیماری میتوان گفت که در سینوزیت علائم به صورت درد و فشار بر روی بینی، عطسه، تورم و ترشحات بینی ظاهر میشوند در حالی که در صورتی که در بیماری آسم علائم به صورت سرفه، تنگی نفس و خلط زیاد پدیدار میشوند.
بیماری سینوزیت بر اساس علائم بالینی و تصویربرداری مانند سی تی اسکن تشخیص داده میشود، در صورتی که آسم از طریق آزمایشهای تنفسی مانند اندازه گیری حجم جریان هوایی انجام میشود.
بیشتر بخوانید: درمان آسم در بارداری
سینوزیت و آسم چگونه درمان میشوند؟
برای درمان این دو بیماری بهتر است از عود کردن بیماری سینوزیت جلوگیری شود، زیرا تشدید بیماری سینوزیت در افراد مبتلا به آسم باعث تشدید علائم آسم در فرد میشود. پزشکان توصیه میکنند اگر مبتلا به هر دو بیماری هستید حتما آن را جدی گرفته و برای درمان آن اقدام کنید. همچنین به نکات و توصیههای زیر توجه کنید:
- برای کاهش تورم سینوسی سعی کنید از اسپریهای بینی استفاده کنید. زیرا اسپریهای استروئیدی برای بینی باعث کاهش التهابات بینی میشوند.
- از داروهای ضد التهاب و آنتی هیستامین استفاده کنید.
- قبل از استفاده از اسپریهای بینی حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- از داروها بیش از حد استفاده نکنید زیرا باعث بروز عوارض دیگر میشوند.
- در افراد مبتلا به آسم، کنترل علائم این بیماری به شما کمک میکند تا دچار بیماری سینوزیت نشوید.
- از محرکهایی مانند دود سیگار و آلودگی هوا دوری کنید.
- با مشورت با پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به تزریق واکسنهای آلرژی دارید.
بیشتر بخوانید: آسم شبانه
آیا ترشحات داخل بینی باعث بروز آسم میشود؟
ترشح پشت حلق به حالتی گفته میشود که در آن احساس وجود ترشح در ناحیه پشت گلو ایجاد میشود یا تخلیه میگردد. بینی و حلق به طور طبیعی و مداوم حدود ۱ تا ۲ لیوان در روز مخاط تولید میکنند. این مخاط وظیفه تمیز کردن غشاهای مخاطی، گرم کردن هوای ورودی، و به دام انداختن ذرات خارجی را بر عهده دارد. این مخاط همچنین در مقابله با عفونتها نقش مهمی ایفا میکند.
به طور معمول، ترشحات مخاطی بینی و گلو باعث مرطوب نگه داشتن ناحیه حلق میشوند. مژههای مخاطی بینی نیز به عنوان خط دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزا عمل میکنند. اما زمانی که حجم ترشحات مخاطی افزایش پیدا کند یا غلیظتر شود، بدن برای دفع آنها با سرفه یا پاک کردن گلو واکنش نشان میدهد.
در برخی موارد، سندرم ترشح پشت حلق میتواند همراه با آسم بروز کند. در این وضعیت، ترشحات غلیظ از ناحیه پشت بینی به حلق منتقل میشوند و میتوانند باعث تحریک گلو، سرفه مداوم و حتی انقباض برونش شوند.
سخن پایانی
در پایان باید گفت که اگر به هر کدام از این دو بیماری مبتلا هستید درمان و توصیههای پزشک خود را جدی بگیرید تا دچار هر دو بیماری نشوید و علائو و مشکلات تنفسی شما بیشتر نشود. دکتر صبا عرشی توصیه میکند تا برای درمان آسم حتما به دستورات پزشک عمل کنید تا علائم آن کاهش یابد و باعث بروز بیماری سینوزیت نشوید.
سوالات متداول
بله، سینوزیت مزمن یا حاد میتواند علائم آسم را تشدید کند. التهاب و ترشحات ناشی از سینوزیت ممکن است به پایین مجاری تنفسی منتقل شده و باعث تحریک، سرفه، خسخس سینه و تنگی نفس شوند.
سینوزیت و آسم هر دو بیماریهای التهابی هستند و ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. التهابات سینوس میتوانند ترشحات مخاطی را افزایش دهند که به حلق و سپس مجاری تنفسی پایین منتقل شده و علائم آسم را تشدید کنند. این ارتباط اغلب در سندرم راه هوایی یکپارچه دیده میشود.
علائمی مانند افزایش سرفه، تشدید خس خس سینه، تنگی نفس، احساس خلط مداوم در گلو و کاهش اثر داروهای آسم میتوانند نشان دهنده تأثیر سینوزیت بر آسم باشند.