فهرست محتوا:
آیا مبتلا به آلرژی به مواد شوینده هستید؟ آیا استفاده از شوینده ها موجب خارش، قرمزی، سوزش و اگزما و کهیر در پوست دستان شما شده است؟ آیا آسیب های ناشی از شوینده ها موجب آزار شما شده است؟ حساسیت یا آلرژی یک نوع واکنش تهاجمی می باشد که سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل بیرونی، از خود نشان می دهد. البته لازم به ذکر است برخی از آلرژی ها از انواع آلرژی های ژنتیکی می باشند. کسانی که به صورت ژنتیکی مبتلا به نوعی آلرژی ژنتیکی هستند، هر نوع ماده ی حساسیت آوری می تواند موجب ایجاد حساسیت و آلرژی در آن ها شود. یکی از این مواد حساسیت زا، شوینده ها هستند که موجب آلرژی می شوند.
علت ایجاد حساسیت به مواد شوینده
علت حادثه، شوینده ها مواد سوزاننده و محرک هستند که سبب تخریب و آسیب سلول های پوست و از بین رفتن سد دفاعی پوست می شوند. گاهی عفونت های میکروبی و قارچی هم اضافه می شود که درمان را مشکل تر می کند.
حسسایت به مواد شوینده به این معناست که هنگامی که شما در تماس با شوینده ها هستید، پوست شما و یا سیستم تنفسی شما دچار مشکل می شود. این مشکلات ممکن است به صورت قرمزی و خارش پوست، کهیر، عطسه، سرفه و … باشند. به وجود آمدن آلرژی به مواد شوینده می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد. اما لازم به ذکر است به گفته پزشکان مرکز درمان آلرژی مهم ترین عامل ایجاد این نوع آلرژی، استفاده نادرست از این مواد می باشد. مواد شوینده اعم از مواد پودری، قلیایی و اسیدی، اگر به شیوه ی نادرست و بیش از حد مورد استفاده قرار بگیرند، می توانند موجب ایجاد حساسیت یا آلرژی شوند. علاوه بر آن افرادی که به آلرژی مبتلا هستند مستعد مبتلا به این نوع حساسیت نیز می باشند.
ایجاد آلرژی در پوست دست به این دلیل است که، هنگامی که شوینده ها به صورت مستقیم با پوست دست در تماس هستند، موجب می شوند چربی و رطوبت موجود در پوست دست از بین برود و مواد حساسیت زا راحت تر بتوانند به عمق لایه های پوستی نفوذ کنند، در چنین شرایطی پوست دست خشک و آسیب پذیر می شود.
چه موادی موجب حساسیت به مواد شوینده می شوند؟
همه ی ما در طول شبانه روز با شوینده های مختلفی سر و کار داریم. این شوینده ها می توانند برای بهداشت و نظافت شخصی مورد استفاده واقع شوند و یا برای بهداشت محیط و عمومی. شوینده های مختلفی می توانند موجب آلرژی شوند اما برخی از شوینده ها خاصیت حساسیت زایی بیشتری نسبت به دیگر شوینده ها دارند، رایج ترین شوینده هایی که موجب آلرژی می شوند به شرح زیر می باشند:
- پودر های لباس شویی: پودر های لباس شویی یکی از رایج ترین شوینده هایی هستند که معمولا زیاد مورد استفاده قرار می گیرند. این پودر ها هنگامی که با پوست دست در تماس هستند می توانند موجب بروز حساسیت شوند. لازم است بدانید، پودر های حاوی آنزیم خاصیت حساسیت زایی بیشتری دارند.
- نرم کننده های پارچه: یکی دیگر از موادی که ایجاد حساسیت و آلرژی می کنند انواع نرم کننده های پارچه هستند.
- مایعات ظرف شویی: شاید برای شما پیش آمده باشد، به مهمانی بروید و آن جا ظرف بشویید. سپس متوجه شوید مایع ظرف شویی که در آن جا استفاده کرده اید موجب خشک شدن یا پوسته پوسته شدن دستان شما شده است. تصور می کنید مشکل چیست؟ بله درست است مشکل تغییر مایع ظرف شویی و حساسیت پوست دست شما نسبت به آن مایع می باشد. هنگامی که شما از یک مایع ظرف شویی استفاده می کنید دستان شما به آن مایع خو می کنند و حساسیتی نسبت به آن ندارند. اما با تعویض مایع ممکن است مایع جدید حاوی مواد حساسیت زا باشد و همین موضوع موجب ایجاد مشکل شود.
- پودر و قرص مورد استفاده در ماشین ظرف شویی: این پودر ها و یا قرص ها که مخصوص ماشین ظرف شویی هستند اگر چه تماس زیادی با دست شما نداشته باشند اما به نوبه ی خود می توان موجب ایجاد حساسیت شوند.
- شامپو ها، جرم گیر ها، مایعات سفید کننده یا وایتکس، شیشه پاک کن ها و … از جمله شوینده های دیگری هستند که ممکن است موجب بروز حساسیت و آلرژی شوند.
چه موادی موجب آلرژی به مواد شوینده می شوند؟
شوینده ها به خودی خود موجب آلرژی و ایجاد حساسیت نمی شوند. بلکه موادی که در این شوینده ها به کار برده می شوند موجب ایجاد حساسیت می شوند. شایع ترین موادی که در شوینده ها وجود دارند و موجب بروز حساسیت و آلرژی می شوند، به شرح زیر می باشند:
علائم حساسیت به مواد شوینده چیست؟
همان طور که گفتیم استفاده ی نادرست و بیش از حد از شوینده ها می تواند موجب حساسیت به شوینده ها شود. این نوع آلرژی دارای علائمی می باشد که مبتلا به راحتی می تواند مشاهده کند. مهم ترین علائم حساسیت به شوینده ها به شرح زیر می باشد:
- ایجاد قرمزی و التهاب در پوست: یکی از رایج ترین علامت هایی که می تواند حساسیت به شوینده ها را نشان دهد، التهاب و قرمزی پوست می باشد. معمولا بعد از استفاده از یک ماده ی شوینده اگر به آن آلرژی پیدا کنید پوست شما دچار قرمزی و التهاب می شود.
- خشک شدن پوست: خشک شدن، ترک ترک شدن و پوسته پوسته شدن از دیگر علائم حساسیت به شوینده ها می باشند. همان طور که شرح دادیم شوینده ها موجب می شوند رطوبت و چربی پوست گرفته شود در نتیجه مواد آسیب زا که در شوینده ها وجود دارند، راحت تر به عمق پوست نفوذ می کنند.
- ایجاد تورم و تاول در ناحیه آلرژی: در مواردی که آلرژی شدید می شود ممکن است در سطح پوست تورم و تاول ایجاد شود.
- سرفه و عطسه
- و …
برای درمان آسم، حساسیت ها و آلرژی ها می بایست به مراکز درمانی مراجعه کرد.
کلینیک آلرژی صبا، یک مرکز درمان آلرژی در تهران خوب و مجهز می باشد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۲۱۸۶۰۵۲۴۷۲ تماس حاصل نمایید.
پیشگیری و درمان حساسیت به مواد شوینده
پیشگیری، استفاده صحیح ازاین مواد وبا غلظت مناسب و استفاده از دستکش و مصرف پمادهای چرب کننده پوست است. همچنین هنگام کار با این شوینده ها می توان از دستکش استفاده نمود. اما در صورت بروز حساسیت می بایست به مرکز درمان آلرژی و پزشکان متخصص مراجعه نمود.
سلام و وسپاس از مطالب مفیدتون.
من قبل از عید برای امور نظافت از تیرک استفاده کردم. و دستکش هم نداشتم. چند روز بعد اون انگشت دست راستم تاول زد و رفته رفته بیشتر شد و انگشت های دیگم، دست چپم و الان پاهام رو هم درگیر کرده. تاول های کوچک که رفته رفته بزرگ میشن و خارش و سوزش دارن. هر دکتری هم که رفتم متاسفانه کارساز نبوده.
در اینترنت سرچ کردم علائمم شبیه بیماری دیس هیدروزیز هست. شما پیشنهادی دارید؟
سلام، از مشکل پیش آمده برای شما متاسفم. به دکتر پوست مراجعه کنید و در صورت عدم بهبود به کلینیک آلرژی صبا، دکتر عرشی مراجعه کنید.
سلام یه سوال داشتم؟
داشتم تو خونه تکونی به مامانم کمک میکنم داشتم با پام پتو و ملافه و زیر بالش و پرده و رو تختی هارو با پاهام لگد میزدم و تو حموم میشستم
امروز دیدم پام قرمز شده و حساسیت بدی پیدا کرده خیلی میسوزه قرمزشدهههه
بنظرتون براش چی خوبه؟
سلام. با وازلین روزی ۳ بار پوست را چرب کنید.
سلام و عرض ادب من کلاس ۱۲ هستم و رشته من تعمیر موتور و برق خودرو هستش کار من جوری که با بنزین سرو کاردارم مثلا اگه ماشینی واشر سرسیلندرش سوخته باشه کف سرسیلندر با سر بلوکه سیلند باید با بنزین شسته بشه اونوقت روی دستم حالت جوش درمیاد و خیلی خارش داره بوی بنزین هم سردرد عجیبی برام داره راهی برای درمانش هست؟؟؟
سلام. انشاالله موفق باشید. بدون دستکش کار، کار نکنید. از ماسکهای مخصوص صنعتی استفاده کنید و هواکش قوی داشته باشید.