فهرست محتوا:
دیده شدن خون در مدفوع شیرخواران در برخی مواقع علت خطرناکی ندارد و نوزاد ممکن است در صحت و سلامتی کامل باشد. رنگ مدفوع نوزاد می تواند به کشف بسیاری از مشکلات داخلی وی کمک نماید. خونی که در داخل کولون و رکتوم بدن وجود دارد به رنگ قرمز بوده و امکان دارد در هنگام بیرون آمدن مدفوع از مجاری به آن بچسبد. اما به دلیل اینکه خون با مدفوع نوزاد ترکیب شده و به بیرون انتقال پیدا می کند، رنگ خون در مدفوع کمی تیره تر از حالت معمول به نظر می رسد.
علت خون در مدفوع نوزاد چیست؟
خون در مدفوع نوزاد به هر علتی که رخ بدهد، نیازمند پیگیری های به موقع می باشد اما توجه داشته باشید که اگر حال عمومی شیرخوار خوب هست،اصلاً جای نگرانی ندارد و در بسیاری از آنها هیچ مداخله جدی و طولانی مدتی ضرورت ندارد. درادامه به تعدادی از علل اصلی این مشکل اشاره می کنیم:
فیسور
رایج ترین دلیل به وجود آورنده خون در مدفوع شیرخواران فیسور(زخم و خراش) مقعد است. فیسور مقعد، ترک یا زخمی است که در ناحیه مقعد و در پی یبوست و یا فشار خارجی به مقعد پدید آمده و باعث خونریزی اندک در این ناحیه می شود. خون حاصل به مدفوع نوزاد چسبیده و هنگام دفع نمایان می شود این حالت در شیرخواران متعاقب شستشوی نامناسب و مکرر ناحیه مقعد به دنبال هربار اجابت مزاج رخ می دهد.
آلرژی غذایی
علت عمده دیگر وجود خون در مدفوع شیرخواران، آلرژی غذایی است. بیش ترین آلرژی غذایی شیرخواران به علت مصرف شیر پاستوریزه گاو و یا شیر سویا است.
شقاق سینه
تغذیه از شیر مادر و مک زدن پیاپی نوک پستان مادر توسط شیر خوار، سبب زخم شدن و ترک خوردن این ناحیه می شود. در صورتیکه نوک پستان با کرم های مخصوصی چرب نشود می تواند باعث اسکار و خونریزی نوک پستان شود. زمانیکه کودک از شیر مادر تغذیه می کند، خون حاصله در غذای نوزاد حل شده و پس از وارد شدن به بدن وی به صورت خون حل شده در مدفوع از بدن خارج می شود.
مصرف برخی ویتامین ها
در برخی موارد گزارش هایی مبنی بر دیده شدن خون در مدفوع شیرخواران پس از مصرف ویتامین ها داده شده است.
اسهال عفونی
اسهال عفونی یکی از مواردی است که می تواند باعث به وجود آمدن خون در مدفوع شیرخواران شود. در صورتیکه دستگاه گوارش مبتلا به باکتری شود، می تواند باعث خونریزی در داخل روده ها شود.
برخی از انواع کولیت و بیماری های داخلی می تواند دلیلی برای بروز خون در مدفوع نوزاد باشد.
آیا وجود خون در مدفوع نوزاد خظرناک است؟
در صورتیکه خون در مدفوع نوزاد شما دیده شود، بی شک اولین قدم مراجعه به پزشک متخصص می باشد. اما مراجعه به اورژانس زمانی واجب می شود که نوزاد نشانه های دیگری به جز مورد ذکر شده از خود بروز دهد اما عموماً والدین بسیار نگران و مضطرب می شوند، دراین مقاله تاکید می شود که فقط تعداد کمی از این شیرخواران نیاز به بررسی بیشتر و انجام تست های تشخیصی دارند بنابراین اصلاً نیازمند نگرانی و آزمایشات بی مورد نیست.
برای دنبال کردن صحبت های دکتر صبا عرشی در این موضوع می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
راه های درمان خون در مدفوع نوزاد
همه مدفوع های خونی نیاز به درمان ندارند. بواسیرهای کوچک و شقاق مقعد اغلب خود به خود برطرف می شوند. با این حال، از آنجا که شیرخواران بیشتر در برابر عفونت های خاص آسیب پذیر هستند، احتمالاً پزشک به دنبال تشخیص علت و درمان آن خواهد بود.
درمان مناسب بستگی به علت خونریزی دارد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- جراحی
برخی از شقاق یا بواسیر به خودی خود بهبود نمی یابند و ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. انسداد روده ها که باعث خونریزی می شود نیز می تواند به جراحی نیاز داشته باشد.
- آنتی بیوتیک ها
پزشک ممکن است آنتی بیوتیک ها را برای عفونت های خاص تجویز کند یا از عفونت شقاق جلوگیری کند.
- مایعات
پزشک ممکن است مایعات داخل وریدی (IV) یا نوشیدنی های الکترولیت را برای نوزادی که اسهال آن باعث کم آبی بدن می شود توصیه کند.
- تغییر رژیم غذایی
خوردن فیبر بیشتر ممکن است به یبوست در شیرخواران بزرگتر کمک کند. شیرخواران کوچکتر ممکن است نیاز به تغییر شیر خشک یا نوشیدن بیشتر شیر مادر داشته باشند. گاهی اوقات فرد شیرده مجبور است رژیم غذایی خود را تغییر دهد.
زمان مراجعه به پزشک
اکثر مدفوع های خونی تهدید کننده زندگی نیستند. با این حال، هنوز هم مهم است که در صورت وجود خون در مدفوع نوزاد، با پزشک تماس بگیرید. پزشک می تواند علت را تشخیص داده و درمان مناسب را توصیه کند.
نتیجه گیری
وجود خون در مدفوع نوزاد ممکن است نشان دهنده یک مشکل موقتی مانند یبوست باشد. با این حال ، این می تواند یک بیماری پزشکی تهدید کننده زندگی، مانند انتروکولیت نکروزان کننده را نیز نشان دهد. تشخیص علت در خانه برای والدین دشوار است، بنابراین تشخیص تخصصی بسیار مهم است. بیشتر مسائلی که باعث ایجاد مدفوع خونی می شوند بسیار قابل درمان هستند. حتي در صورت وجود مشكل اساسي جدي، مراقبت فوري پزشكي شانس نتيجه خوب را افزايش مي دهد و ممكن است جان نوزاد را نيز نجات دهد.
یکی از متداول ترین علل بروز خون در مدفوع نوزاد، حساسیت غذایی می باشد. شما می توانید با مراجعه به پزشک متخصص آلرژی و انجام تست حساسیت از سلامت کامل فرزند خود مطمئن شوید. مجدداً تاکید میشود که حتی درصد زیادی از این بیماران نیازمند پرهیز غذایی نیستند و فقط مراجعه به پزشک متخصص آلرژی جهت تأیید تشخیص کفایت می کند، انجام تست های بیش ازحد، رژیم های غذایی طولانی و سخت و استفاده از شیرخشک های رژیمی بدون نظر آلرژیست اصلاً توصیه نمی شود.