فهرست محتوا:

آلرژی به شیر چیست؟ هنگامی که کودک به شیر حساسیت دارد، به این معنی است که سیستم ایمنی بدن او که به طور معمول با عفونت ها مبارزه می کند، نسبت به پروتئین های موجود در شیر گاو بیش از حد واکنش نشان می دهد. هر بار که کودک شیر می خورد، بدن فکر می کند این پروتئین ها مهاجمان مضری هستند و برای مبارزه با آنها سخت تلاش می کند. این باعث یک واکنش آلرژیک می شود که در آن بدن مواد شیمیایی مانند هیستامین آزاد می کند. شیر گاو در اکثر شیرخشک های کودک وجود دارد.

علائم و درمان آلرژی به شیر

نوزادان مبتلا به آلرژی به شیر اغلب اولین علائم خود را چند روز تا هفته پس از دریافت شیر ​​خشک گاو نشان می دهند.شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، نسبت به نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، کمتر در معرض خطر ابتلا به آلرژی به شیر هستند. افراد در هر سنی ممکن است به شیر حساسیت یا آلرژی داشته باشند، اما در کودکان خردسال بیشتر شایع است. بسیاری از بچه ها آن را بیشتر می کنند، اما برخی نه.

واکنش آلرژیک به شیر

آلرژی به شیر واکنش غیر معمول سیستم دفاعی بدن نسبت به شیر و محصولات لبنی که حاوی این ماده هستند، می باشد. این آلرژی یکی از شایع ترین موارد آلرژی غذایی در کودکان است. شیر گاو دلیل اصلی آلرژی به شیر بوده اما شیر گوسفند، بز، بوفالو، شتر و سایر حیوانات نیز به دلیل شباهت زیاد به شیر گاو، تقریباً همیشه عامل بروز حساسیت در افراد حساس به لبنیات گاوی است. واکنش آلرژیک معمولاً کمی پس از مصرف لبنیات در فرد حساس به وجود می آید.

علائم و نشانه های آلرژی به شیر به صورت فرد به فرد متفاوت بوده و شامل مشکلات گوارشی، پوستی، تنفسی و با شیوع کمتر قلبی عروقی می شود. مصرف شیر در برخی افراد می تواند منجر به آنافیلاکسی شود. واکنش بسیار شدید بدن نسبت به ماده آلرژی زا را شوک آنافیلاکسی گویند.

برای دنبال کردن صحبت ها و توصیه های دکتر صبا عرشی وارد صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات شوید.

درمان حساسیت به لبنیات در شیرخواران

اگر کودک شما به شیر حساسیت دارد، در صورت بروز واکنش شدید (به نام آنافیلاکسی) دو دستگاه تزریق خودکار اپی نفرین را در دسترس داشته باشید. تزریق خودکار اپی نفرین یک داروی تجویزی با استفاده آسان است که در ظرفی به اندازه یک قلم بزرگ عرضه می شود. پزشک نحوه استفاده از آن را به شما نشان خواهد داد.

نخستین گام جهت درمان آلرژی به شیر، اجتناب از مصرف این ماده غذایی می باشد. خوشبختانه آلرژی به شیر در بسیاری از افراد قابل کنترل می باشد.

لذا پزشک ممکن است برای درمان این عارضه در ابتدا جایگزین هایی برای مصرف لبنیات تجویز نماید. در ذیل به برخی از آنها اشاره می نماییم:

تغذیه از شیر مادر در شیرخواران


شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای شیرخواران می باشد. علی الخصوص زمانیکه کودک شما به آلرژی به لبنیات مبتلا باشد.

استفاده از شیر های مصنوعی ضد آلرژی در شیرخواران


در این محصولات پروتئین های شیر به اجزای کوچک تری شکسته می شوند.

مصرف شیر سویا


شیر سویا بسیاری از فواید شیر را به همراه دارد. اما متأسفانه برخی افراد که به شیر حیوانی حساسیت دارند، ممکن است به شیر سویا نیز واکنش نشان دهند. در شیرخواران حتی مواد آلرژن موجود در لبنیات، می توانند در شیر مادر وارد شده و موجب ایجاد آلرژی و واکنش سیستم دفاعی بدن در شیرخوار شوند.

لذا بهتر است مادر شیرده که کودک شیرخوار وی حساسیت به لبنیات دارد، تمامی محصولات لبنی را تا هنگامی که به فرزند خود شیر می دهد از رژیم غذایی خود حذف نماید. به همین منظور پزشک ممکن است برای مادر یا شیرخوار از دارهای حاوی کلسیم، ریبوفلاوین و یا ویتامین دی تجویز نماید.

علائم آلرژی به شیر

شدت واکنش های آلرژیک به شیر می تواند متفاوت باشد. همان کودک می تواند با هر مواجهه واکنش متفاوتی نشان دهد. این بدان معنی است که حتی اگر یک واکنش خفیف بود، واکنش بعدی می تواند شدیدتر و حتی تهدید کننده زندگی باشد. علائم آلرژی به شیر در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد. این علائم تنها اندکی پس از مصرف شیر در فرد بروز می نماید.

علائم ونشانه هایی که به سرعت بروز می کنند شامل:

  • کهیر
  • تهوع و استفراغ
  • خارش و التهاب در اطراف دهان و لب ها
  • تورم لب، زبان و گلو
  • سرفه و یا تنگی نفس
  • بی حالی (افت فشار خون)

علائم تاخیری شامل:

  • دفع خون در مدفوع
  • تشدید اگزمای مزمن
  • کولیک معده در شیرخواران
  • گاها تشدید آسم یا آلرژی بینی زمینه ای
  • برخی آلرژی های تاخیری گوارشی مثل ریفلاکس معده مقاوم به درمان، دردهای شکمی راجعه، اسهال های بدون توجیه و …

حساسیت به لاکتوز

  • عدم تحمل شیر که در آن علائم – مانند مدفوع شل، خون در مدفوع، امتناع از خوردن، تحریک پذیری یا قولنج – ساعت ها تا چند روز بعد ظاهر می شود.
  • عدم تحمل لاکتوز، زمانی که بدن در هضم شیر مشکل دارد.

اگر کودک شما واکنش آلرژیک دارد چه کنید؟

وقتی متوجه شدید که کودک شما علائم واکنش آلرژیک را دارد، برنامه اقدام آلرژی غذایی که پزشک به شما داده است را دنبال کنید.

اگر کودک شما علائم یک واکنش جدی (مانند تورم دهان یا گلو یا مشکل در تنفس، یا علائمی که دو قسمت مختلف بدن را درگیر می کند، مانند کهیر همراه با استفراغ) دارد:

بلافاصله انژکتور خودکار اپی نفرین را بدهید. هر ثانیه در یک واکنش آلرژیک به حساب می آید.

سپس با اورژانس تماس بگیرید یا فرزندتان را به اورژانس ببرید. کودک شما باید تحت نظارت پزشکی باشد زیرا، حتی اگر بدترین حالت به نظر برسد، موج دوم علائم جدی ممکن است رخ دهد.

آلرژی به شیر چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر فکر می کنید نوزاد شما به شیر حساسیت دارد، با پزشک کودک خود تماس بگیرید. او از شما سوالاتی می پرسد و در مورد آنچه اتفاق می افتد با شما صحبت می کند. پس از معاینه پزشک، ممکن است آزمایش‌های مدفوع و آزمایش خون تجویز شود. پزشک ممکن است شما را به یک متخصص آلرژی (پزشکی که در درمان آلرژی تخصص دارد) ارجاع دهد. ممکن است متخصص آلرژی آزمایش پوستی انجام دهد. در آزمایش پوست، پزشک یا پرستار مقدار کمی پروتئین شیر را روی پوست قرار می دهد، سپس یک خراش کوچک روی پوست ایجاد می کند. اگر کودک شما به ماده حساسیت زا واکنش نشان دهد، پوست آن ناحیه مانند نیش حشره کمی متورم می شود. اگر متخصص آلرژی متوجه شود که کودک شما در معرض خطر واکنش آلرژیک جدی است، تزریق خودکار اپی نفرین تجویز می شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه نماییم؟

در صورتیکه شما یا فرزندتان اندکی پس از مصرف شیر علائم و نشانه هایی را از خود بروز دادید، بهتر است به فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی مراجعه نمایید. همچنین اگر با شوک آنافیلاکسی مواجه شدید، سریعاً به اورژانس مراجعه کنید و پس از بهبود علائم اولیه، در اسرع وقت به فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی مراجعه نمایید.

پاسخ

تماس سریع