فهرست محتوا:
بسیاری از کودکان – حتی بچه های بسیار کوچک – به گرده های فصلی و همچنین گرد و غبار، کپک و شوره حیوانات خانگی حساسیت دارند. در واقع، تخمین زده می شود که 10 تا 20 درصد از کودکان در مقطعی از زندگی خود دچار آلرژی می شوند. در این مقاله به بررسی علائم و درمان آلرژی در نوزادان میپردازیم.
آلرژی در نوزادان
آلرژی در نوزادان نوعی واکنش غیرعادی سیستم ایمنی به مواد مختلف، معمولاً موادی که برای اکثر افراد مضر نیستند، را نشان میدهد. این واکنش احتمال دارد به مواد غذایی، مواد شیمیایی، ذرات هوا، حشرات، یا سایر عوامل باشد. آلرژی میتواند در هر سنی رخ دهد، اما در نوزادان، ممکن است به دلیل سیستم ایمنی ضعیفتر و قابلیت هضم و جذب ضعیفتر، بیشتر مشکلات ایجاد کند. نشانههای اصلی آلرژی در نوزادان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آبریزش بینی و چشم: این علائم معمولاً باعث خارش و قرمزی در چشمان و آبریزش بینی میشوند.
- مشکلات پوست: قرمزی، خشکی، ترشحات و حتی خارش در پوست میتواند نشانگر آلرژی باشد.
- علائم گوارشی: ممکن است مشکلات گوارشی مانند استفراغ، اسهال یا یبوست رخ دهد.
- تنگی نفس یا سرفه: در برخی از موارد، آلرژی میتواند با تنگی نفس یا سرفه همراه شود.
- تغییرات در رفتار: برخی از نوزادان شاید اغلب عصبیتر یا ناراحتتر باشند.
برای تشخیص و مدیریت آلرژی در نوزادان، مهم است که به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک میتواند با انجام آزمایشها و بررسی تاریخچه پزشکی کودک، تشخیص دقیقی را برای آلرژی ارائه دهد و برنامه درمانی مناسب را تجویز کند.
آیا نوزادان می توانند آلرژی فصلی داشته باشند؟
آلرژی به مواد استنشاقی (گرده، کپک، شوره حیوانات خانگی و کنه های گرد و غبار) در میان نوزادان در سال اول نادر است. احتمال ابتلای نوزادان به غذاها و اگزما بسیار بیشتر است، به خصوص اگر سابقه خانوادگی آلرژی، آسم، تب یونجه یا اگزما داشته باشید.
آلرژی فصلی در نوزادان چه زمانی ایجاد می شود؟
این غیر معمول است که نوزادان در سال اول آلرژی فصلی داشته باشند. گفته می شود، ممکن است علائم آلرژی در هر سنی شروع شود. کودکان در سنین 3 تا 5 سالگی تمایل دارند به آلرژی فصلی مبتلا شوند، و اکثر مبتلایان به آلرژی جوان در سن 10 سالگی متوجه علائم آن می شوند. آلرژن ها مانند گرد و غبار، کپک یا پوست حیوانات خانگی.
علت آلرژی فصلی در نوزادان و کودکان نوپا چیست؟
قرار گرفتن شیرخواران در معرض مواد آلرژی زا می تواند باعث بروز زودرس علائم آلرژی شود. اولین عطسه و زکام نوزادان می تواند دلهره آور و گیج کننده باشد. علی الخصوص زمانیکه متخصصین اطفال دلایل متفاوتی برای این گونه علائم فرزند شما می آورند. بیشتر اوقات علائمی همچون آبریزش بینی، ضایعات پوستی، مشکلات گوارشی و ضعف و بی حالی که کاملاً مشابه علائم ناشی از سرماخوردگی می باشند، می توانند به دلیل آلرژی در کودک شما بروز نمایند.
علت اصلی آلرژی شیرخواران، واکنش تشدید یافته سیستم ایمنی بدن آنها نسبت به یک ماده خاص می باشد. سیستم ایمنی بدن به منظور دفاع از بدن در مقابل بیماری ها به وجود آمده است. اما گاهی اوقات واکنش سیستم ایمنی بدن در مقابل موادی همچون گرده گل ها یا سایر آلرژن های استنشاقی یا مواد غذایی که عموماً برای بدن بی ضرر می باشند، به وجود می آید. پزشک متخصص آلرژی ممکن است به منظور کشف علت آلرژی فرزند شما، تست آلرژی تجویز نماید. داروهای ضد آلرژی نیز می توانند برای درمان کودک شما راه گشا باشند.
علائم آلرژی در نوزادان و کودکان نوپا
شایع ترین آلرژی در شیرخواران آلرژی های غذایی می باشند که می توانند به صورت حساسیت های پوستی و اگزما، علائم محدود به دستگاه گوارش مثل استفراغ مکرر، اسهال مزمن، خون در مدفوع یا بیقراری مکرر و عدم وزن گیری مناسب بوده یا به صورت علائم منتشر و واکنش های شدید و تهدید کننده حیات آنافیلاکسی باشند.
حساسیت های فصلی مانند حساسیت به گرده گیاهان و گل ها معمولا برای کودکان یک الی دو سال ایجاد مزاحمت نمی کند. اما عوارض ناشی از حساسیت به سایر مواد آلرژی زا در کودکان بالای شش ماه می تواند آزار دهنده باشد.
کودک مبتلا به آلرژی ممکن است یکی یا همه علائم زیر را داشته باشد:
- حلقه های تیره زیر چشم
- خارش که باعث مالش بینی و/یا چشم هایش می شود
- چشم های آبکی، قرمز یا پف کرده
- تنفس دهانی مکرر
- عطسه کردن
- سرفه خشک و هکری که مخاط شفاف تولید می کند
- خس خس سینه
- تحریک پذیری، بی قراری یا خستگی مفرط
او همچنین ممکن است از موارد زیر شکایت کند:
- خارش، آبریزش یا گرفتگی بینی
- خارش چشم، پوست، گلو یا سقف دهان
- مشکل خواب
- تنگی نفس یا سفتی در قفسه سینه (اگر فرزندتان این را به شما می گوید برای رد دلایل جدی تر، فوراً نظر حرفه ای بگیرید)
- سردرد
- خارش کانال های گوش
اگر علائم مشابه هر بهار، تابستان یا پاییز تقریباً در یک زمان مشابه رخ می دهد، ممکن است نشانه ای از واکنش بدن کودک شما به آلرژن های بیرونی باشد. اگر شما یا شریک زندگیتان سابقه خانوادگی آلرژی دارید، احتمال زیادی وجود دارد که کودک شما نیز مستعد این عطسه ها و بوییدن های فصلی باشد.
درمان آلرژی در نوزادان
درمان آلرژی در نوزادان بستگی به نوع آلرژی، شدت علائم و توصیههای پزشک دارد. به طور کلی، بهترین راهکار برای درمان آلرژی در نوزادان، جلوگیری از تماس با آلرژنها است. در ادامه، چند راهکار عمومی برای مدیریت آلرژی در نوزادان آورده شده است:
- اجتناب از آلرژنها: اگر آلرژی نوزاد به یک ماده خاص مانند مواد غذایی مشخص است، بهتر است آن ماده را به نوزاد تجویز نکنید و از آن اجتناب کنید.
- شیردهی طبیعی: شیر مادر به عنوان ماده غذایی کامل و طبیعی، میتواند از بروز آلرژی در نوزادان جلوگیری کند. شیر مادر حاوی مواد غذایی مورد نیاز نوزاد است و میتواند سیستم ایمنی نوزاد را تقویت کند.
- مشاوره پزشک: در صورت بروز علائم آلرژی در نوزاد، مراجعه به پزشک بسیار مهم است. پزشک میتواند تشخیص دقیق برای نوع آلرژی بگذارد و راهنمایی درباره درمان مناسب ارائه دهد.
- داروهای ضدآلرژیک: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای ضدآلرژیک را به نوزاد تجویز کند. این داروها میتوانند علائم آلرژی را کاهش دهند و تسکین بخش باشند.
- محدودیت تماس با آلرژنها: در صورت اطلاع از آلرژی نوزاد به مواد خاص مثل گرده گلها یا حیوانات خانگی، محدودیت تماس نوزاد با این آلرژنها میتواند مفید باشد.
در هر صورت، توصیه میشود با پزشک خود در مورد شرایط خاص نوزادتان مشورت کنید تا بهترین راهکارها را برای درمان آلرژی در نوزادتان مشخص کنید.
راه های کنترل آلرژی شیرخواران در منزل
- اولین قدم برای درمان آلرژی در نوزادان پس از مراجعه به آلرژیست، دور کردن مواد حساسیت زا از فرزندتان می باشد. بهتر است در فصولی که ذرات معلق و گرده گیاهان در هوا بیش تر می شوند، درها و پنجره های منزلتان را بسته نگه دارید.
- در صورتیکه از حیوانات خانگی نگه داری می کنید، پیشنهاد می شود تا آنها را از فرزند خود دور نگه داشته و به دنبال منزل جدیدی برای آنها باشید.
- استفاده از فیلتر های هوا نیز می تواند تا حد زیادی به سالم نگه داشتن محیط زندگی کودک شما کمک نماید. همچنین از سیگار کشیدن در منزل و در نزدیکی فرزند خود، خودداری نمایید.
- از روکش تشکی ضد مایت گرد و غبار استفاده کرده و در فواصل نزدیک آنها را شستشو دهید.
- به صورت منظم منزل خود را تمیز نمایید تا از شر گرد و غبار معلق در هوا خلاص شوید.
- از انداختن موکت یا هر وسیله پرز دار که گرد و خاک را در خود نگه می دارد، در خانه و به خصوص در اتاق کودکان اجتناب نمایید.
نتیجه گیری
آلرژی در نوزادان به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد آلرژی زا به وجود می آید. شما می توانید با مراجعه به کلینیک آلرژی خوب در تهران به راحتی علل آلرژی را در شیرخوار خود تشخیص داده و عوارض ناشی از آن را از بین ببرید.