فهرست محتوا:
آسم در کودکان، یک بیماری ریوی درازمدت (مزمن) است که باعث میشود راههای هوایی کودک شما به چیزهای خاص (محرکها) حساس شود. بروز بیماری آسم در کودکان میتواند به ظهور علائمی مانند سرفهی سرخس، خسخس سینه و تنگی نفس منجر شود که نیاز به مراجعه و درمان تحت نظر پزشک دارد. در آغاز، آسم با ایجاد ورم و التهاب در مجاری هوایی آغاز میشود که میتواند منجر به افزایش تحریکپذیری این مجاری شود، به عبارت دیگر، مجاری هوایی به صورت حملهای تنگ میشوند. این تحریکپذیری منجر به تنگ شدن موقت مجاری هوایی میشود که اگر به درمان مناسب توجه نشود، ممکن است به سمت انسداد دائمی این مجاری هدایت شود. هدف از درمان، جلوگیری از این انسداد و حفظ تسلیم وضعیت موقتی آن است.
آسم در کودکان چیست؟
آسم در کودکان بیماری التهابی و مزمنی است که مجاری هوایی را درگیر میکند و در افرادی از هر سن و حتی در زنان باردار و ورزشکاران دیده میشود. عوامل ژنتیکی و محیطی از جمله عوامل موثر در بروز این بیماری هستند و شیوع آن در حال افزایش است. بر اساس اطلاعات فعلی، عوامل داخلی و خارجی با یکدیگر ترکیب میشوند و باعث ایجاد التهاب در مجاری تنفسی کودک میشوند. این التهابات میتوانند باعث تورم، قرمزی، و حساسیت شدید مجاری تنفسی شوند، بهطوریکه حتی یک نفس عمیق هم میتواند مشکلاتی برای فرد به وجود آورد. هرچند حملات خفیف ممکن است بدون درمان بهبود یابند، اما حملات شدید نیازمند مراجعه و درمان توسط پزشک هستند. آسم یک بیماری مزمن و پایدار است و اگرچه بهبودیهای موقتی دارد، اما همیشگی است. اما با پیشرفتهای علمی امروزی، میتوان بهبودی و کاهش اثرات این بیماری را انتظار داشت.
چه چیزی باعث آسم در کودکان می شود؟
علت دقیق آسم مشخص نیست. محققان فکر می کنند که تا حدی از طریق خانواده ها منتقل می شود. اما میتواند توسط بسیاری از عوامل دیگر مانند محیط، عفونتها و مواد شیمیایی نیز ایجاد شود.
کدام کودکان در معرض خطر ابتلا به آسم هستند؟
در صورتی که کودک:
- 5 تا 17 سال سن دارد
- دارای اعضای خانواده مبتلا به آسم
- آلرژی دارد
- اطراف دود تنباکو است
- اطراف آلودگی هواست
- مشکل سلامتی دیگری مانند مشکلات سینوسی و اضافه وزن دارد
علائم آسم در کودک چیست؟
علائم ممکن است در هر کودک کمی متفاوت باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرفه ای که یا ثابت است یا می آید و می رود
- صدای خس خس یا سوت که هنگام نفس کشیدن کودک شنیده می شود
- مشکل تنفس یا تنگی نفس در زمانی که کودک شما فعال است
- تنگی قفسه سینه
- خستگی
- سرفه در شب
- تنفس پر سر و صدا
علائمآسم می تواند مانند سایر بیماری ها باشد. مطمئن شوید که فرزندتان برای تشخیص به پزشک خود مراجعه می کند.
چگونه آسم در کودکان تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص آسم در کودکان، پزشک کودک شما ممکن است این آزمایش ها را توصیه کند:
- اسپیرومتری: اسپیرومتر دستگاهی است که برای بررسی عملکرد ریه استفاده می شود. این را می توان در کودکان خردسال از جمله نوزادان انجام داد.
- نظارت بر جریان اوج پیک فلومتر برای اندازه گیری میزان هوایی که کودک می تواند از ریه ها خارج کند استفاده می شود. این اندازه گیری برای بررسی میزان کنترل آسم کودک شما بسیار مهم است.
- اشعه ایکس قفسه سینه: این آزمایش تشخیصی از پرتوهای انرژی نامرئی برای ایجاد تصاویری از بافتهای داخلی، استخوانها و اندامها روی فیلم استفاده میکند.
- تست های آلرژی: تستهای آلرژی میتوانند نشان دهند که آیا کودک شما آلرژیهایی دارد که ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن آسم شود.
آسم در کودکان چگونه درمان می شود؟
اگر فرزند شما آسم یا آسم آلرژیک دارد، اهمیت دارد که با پزشک خود همکاری کنید تا راهکارهایی برای پیشگیری و مقابله با حملات آسم پیدا کنید. در ابتدا باید متوجه شوید که چه عواملی باعث حملات آسم میشوند، سپس تمام تلاش خود را برای جلوگیری از تماس فرزندتان با این عوامل ایجاد کننده آسم به کار بگیرید. برای مثال، برخی از کودکان تنها هنگام سرماخوردگی با حمله آسم مواجه میشوند، در حالی که برخی دیگر پس از تماس با مواد آلرژیزا یا تحریککنندهها مانند دود سیگار به حمله آسم مبتلا میشوند.
همچنین داروهایی که به عنوان داروهای کنترل کننده شناخته میشوند، برای جلوگیری از حملات آسم استفاده میشوند. این داروها شامل استروئیدهای استنشاقی هستند که میتوانند به کاهش التهاب و ورم کمک کرده و از خسخس سینه فرزندتان جلوگیری نمایند. باید با توجه به تجویز پزشک، داروهای استروئید استنشاقی را با استفاده از اسپری دارای دوز مناسب یا نبولایزر به فرزندتان بدهید. اگر پزشک متوجه شود که کنترل آسم فرزندتان دشوار است، ممکن است شما را به متخصص آسم و آلرژی مراجعه دهد.
اما باید توجه داشته باشید که هیچ درمان قطعی و کاملی برای آسم وجود ندارد. با این حال، برخی از کودکان که تنها هنگام سرماخوردگی یا عفونت دستگاه تنفسی با خسخس سینه مواجه هستند، با گذر زمان این مشکل را پشت سر میگذارند. همچنین شدت علائم آسم ممکن است با رشد کودک تغییر کند. پیگیری و نظارت پزشکی منظم و استفاده از درمان مناسب، فرزندتان را قادر میسازد تا آسم خود را کنترل کرده و بتواند مانند سایر کودکان به فعالیتهایی مانند دویدن، شنا و بازی پرداخته و سالم بماند. بیشتر کودکان مبتلا به آسم در زندگی بزرگسالی بهبود مییابند.
آسم در کودکان چه عوارضی دارد؟
آسمی که به خوبی کنترل نمی شود ممکن است باعث شود:
- حملات شدید آسم
- آسیب دائمی به مجاری هوایی
- افزایش زمان در بیمارستان یا بخش اورژانس
- از دست دادن مدرسه یا فعالیت های دیگر
برای پیشگیری از آسم در فرزندم چه کنم؟
آسم را نمی توان به طور کامل پیشگیری کرد. اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش احتمال ابتلای فرزندتان به آسم انجام دهید. آنها عبارتند از:
- اجتناب از دود
- جلوگیری از آلودگی هوا
- اجتناب از محرک های شناخته شده
- با دقت علائم را مدیریت کنید
- مصرف داروها طبق دستور
چگونه می توانم به فرزندم کمک کنم تا با آسم زندگی کند؟
شما می توانید با موارد زیر به مدیریت آسم کودک خود کمک کنید:
- پیدا کردن محرک های کودک و دور نگه داشتن او از آنها.
- برای پیشگیری از علائم، طبق دستور به فرزندتان دارو بدهید.
- ایجاد و حفظ یک برنامه اقدام آسم.
- علائم و نشانه های آسم را از نزدیک مشاهده کنید تا بدانید چه زمانی بدتر می شوند.
- دانستن اینکه وقتی آسم بدتر می شود چه باید کرد.
- برای یافتن بهترین راه برای مراقبت از آسم فرزندتان، با پزشک فرزندتان همکاری کنید. دستورالعمل هایی برای کودکان از نوزادی تا 4 سالگی، 5 تا 11 سالگی و 12 سال و بالاتر وجود دارد.
هر چه فرد مبتلا به آسم اطلاعات بیشتری داشته باشد، آسم را بهتر می توان کنترل کرد.
چه زمانی باید با پزشک فرزندم تماس بگیرم؟
اگر علائم کودک شما به خوبی کنترل نشده است، با پزشک کودک خود تماس بگیرید. به عنوان مثال، کودک شما شب ها با علائمی از خواب بیدار می شود یا در فعالیت های روزانه مشکل دارد. اگر کودک شما علائم شدیدی داشت، با پزشک کودک خود تماس بگیرید یا فوراً از کمک پزشکی استفاده کنید. این علائم شدید می تواند شامل مشکلات زیر باشد:
- نفس كشيدن
- خوابیدن
- پیاده روی
- صحبت کردن
نتیجه گیری
آسم در کودکان، یکی از مشکلات شایع در کودکان است که نیازمند مراقبت و کنترل مداوم است. همکاری با پزشک برای تشخیص، پیشگیری و مدیریت آسم بسیار اهمیت دارد. از این روشهای پیشگیری میتوان به شناخت عوامل ایجادکننده حملات آسم، استفاده از داروهای کنترلکننده، و پیگیری دورههای درمانی منظم اشاره کرد. با پیگیری مراقبتهای پزشکی و ارائه مراقبتهای مناسب، بیشتر کودکان مبتلا به آسم میتوانند زندگی فعال و سالمی را تجربه کنند.